Fes la teva comanda ORIGO!

Beneficis dels aliments de proximitat i temporada.

Avui dia es parla constantment de consumir productes de proximitat i de temporada, però realment sabem que vol dir?

El primer post de la nostra web anirà dedicat a aclarir aquests dos conceptes, ja que formen part de la nostre filosofia, basada principalment en l’alimentació saludable a través de pràctiques sostenibles.

Productes de proximitat:

 

Quan parlem de productes de proximitat, tal i com el seu nom indica, fem referència a aquells productes que es produeixen en un radi de distància entre el productor i el consumidor relativament proper. Es considera proper un producte quan la distància entre el lloc on es produeix i el punt de venta és màxim de 100km. El que volem a les nostres botigues origo, és bàsicament comprar aquells productes que s’hagin produït el més a prop possible i no només la fruita i la verdura, sinó també la carn, ous, làctics, fruita seca o bé els cereals.

Els beneficis de comprar de proximitat:

A banda de gaudir d’un producte de major qualitat, comprar de proximitat té molts altres beneficis com:

Ser més sostenible ambientalment i econòmicament.

Comprar el producte al seu punt de maduració, aconseguint més frescor, sabor i millor preu, al restar intermediaris.

Tenir una relació directa amb el productor. Els productors produeixen d’una manera més artesana i cuidada.

Conèixer la procedència dels productes.

Reducció dels costos de transport i disminuir l’impacte mediambiental.

Afavorir la conservació d’espècies agroalimentàries autòctones.

Fomentar el desenvolupament de l’economia local.

Productes de temporada:

 

Quan fem referència als productes de temporada, parlem del temps o moment en que aquests de manera natural, els trobem en el seu moment òptim de consum i per això, estan disponibles al mercat. Per tant, és important conèixer la temporalitat dels productes, per treure’n el màxim de benefici.

Per tant, quan parlem de producte de temporada, també hem de relacionar-ho amb producte de proximitat. Hem de tenir clar que quan un producte ens ve de lluny, també pot ser un producte de temporada de la zona d’on prové, però no de la nostra zona. Com que haurà calgut recollir-lo abans de temps i conservar-lo perquè arribi a casa nostra en bones condicions, segurament no s’haurà collit en el millor moment de maduració i segurament no serà tan bo!

Explicar aquests valors als mes petits de les cases, els ajudarà a aprendre a valorar la qualitat dels productes i l’esforç que suposa la seva producció i, també a poder tenir una alimentació més variada, ja que seran conscients del ventall d’aliments que poden disposar i el moment quan són més bons.